Преди да настъпят дългоочакваните Коледни празници, българите честват и друг любим

...
Преди да настъпят дългоочакваните Коледни празници, българите честват и друг любим
Коментари Харесай

Ще могат ли да сложат риба на никулденската трапеза българите тази година?

Преди да настъпят дългоочакваните Коледни празници, българите празнуват и различен обичан християнски празник - Никулден.

С оглед на всеобщото повишаване на питателните артикули от " Фокус " организирахме къса анкета, с цел да разберем ще имат ли опция българите да посрещнат уместно 6-ти декември. 

Попитахме: Ще празнувате ли Никулден? Откривате ли разлика в цената на рибата тази година в сравнение с предишните? Ще ви се наложи ли да се лишите от нещо на празничната софра тази година?

" Разбира се, че ще чествам Никулден, имам наследник Николай ", дава отговор една от запитаните гражданки.

Жената изяснява, че няма визия дали цените са се повишили. Споделя, че по телевизията е чула, че цената на шарана тази година е 8 лв., само че на пазара вижда, че цената е 10лева.

Друга запитана дама е избрала сьомга за трапезата си и споделя, че не следи цените и също не й е направило впечатление да има смяна в тях. На въпроса, дали ще и се наложи да се лиши от нещо на трапезата си тази година, дамата дава отговор отрицателно. 

" Не съм обърнал внимание по-високи ли са цените. Няма да се лиша от нищо. Няма по какъв начин да не чествам Никулден, аз съм Николай! ", споделя преди малко напазарувал за празника именик. 

Друга дама признава, че открива разлика в цената на рибата тази година, само че тя е дребна, към 1-2 лв., което за нея не представлява проблем.

" Винаги празнуваме Никулден в нашата фамилия с огромно благополучие. Разбира се, избрахме обичаен шаран с люспи за благородие и благоденствие ", споделя тя. 

На въпроса:  " Ще ви се наложи ли да се лишите от нещо на празничната софра? ", дамата отговори: 

" Не, традиционно ще е всичко. Заделям средства предварително и всичко е както повеляват традициите ".

" Естествено, че има разлика, цените са много повишени тази година по отношение на инфлацията, по отношение на пенсиите и заплатите, които получават хората е много скъпо ", разяснява относно цената на рибата тази година различен интервюиран от нас човек.

" Според мен цените са се повишили, може би 30-40 %. Цените са високи. Българската риба като шаран и сом би трябвало да са по-евтини ", разяснява той.

А ето какво споделиха по тематиката пред " Фокус " продавачите на риба. Жена продаваща риба на пазара разкри, че ползата на хората към закупуването на риба е по-малък от предни години, само че към момента е рано и се надява да има раздвижване на пазара.

На въпроса има ли разлика в цените на рибата тази година спрямо предходните години, дамата споделя, че " цените по отношение на предходната година са по-ниски ".

" Миналата година шаранът струваше 13 лв. за кг, а тази е 11 лв. - цената е по-ниска ", твърди дамата.

Споделя, че на нея самата като консуматор, няма да и се наложи да се лиши от нищо на трапезата за Никулден, само че пък за Коледните празници ще би трябвало да се лиши, тъй като цените се усилват всеки ден.

Друг търговец на риба споделя, че ползата към закупуването на риба е доста огромен. Споделя още, че в магазина, в който работи шараните се отглеждат екологично чисто.

" Не може да кажем, че цената на рибата се е вдигнала, както на някои други артикули, за които ставаха опашки преди време. Съвсем нормални са цените, бюджетни са - не знам, в случай че някой се оплаква от тези цени на рибата. Цената на рибата в България е най-ниска в Европейския съюз. Отидете в Гърция на два часа път от София, цените са същите, само че в евро ", твърди той. 

Продавачът изяснява, че повишаването на хранителните стоки не е повлияло и ползата към рибата не е по-слаб тази година. А поради потребните свойства на рибата, хората я включват в менюто си освен за Никулден.

Илиана ПЕНОВА

За да гледате видеото, би трябвало да активирате Javascript.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР